Αξιολόγηση

Παρατήρηση εκούσιας κινητικής ανάπτυξης

  • 0-2 μηνών. Το μωρό επικοινωνεί με τους γονείς του μέσω της όσφρησης, της ακοής και του κλάματος. Καταλαβαίνει τις αλλαγές θερμοκρασίας και του φωτισμού. Τα άκρα του βρίσκονται σε κάμψη, έσω στροφή. Γενικά είναι δύσκολο να περιγράψουμε ακριβώς την κίνηση ενός νεογνού. Όταν βρίσκεται σε ύπτια θέση είναι νευρικό, ‘’τρομάζει’’’ (MORO αντανακλαστικό), είναι ασταθές. Σε πρηνή θέση δεν ελέγχει το κεφάλι (δεν μπορεί να το σηκώσει). Οι ώμοι του είναι ανασηκωμένοι, οι παλάμες των χεριών κλειστές. Η λεκάνη του είναι πιο ψηλά από το κεφάλι του. Τα ποδαράκια του στα ισχία είναι σε απαγωγή και κάμψη, όπως και σε κάμψη βρίσκονται τα γόνατά του. Ο κορμός του βρίσκεται σε πλάγια κάμψη. Με τα κάτω άκρα απλά κλωτσάει. Στις 4 εβδομάδες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα άκρα (ξεκινούν να δουλεύουν οι έξω στροφές). Στις 6-8 εβδομάδες βλέπουμε σε ύπτια θέση να τεντώνει χεράκι και ποδαράκι στη μεριά του προσώπου του (θέση ξιφομάχου). Σε πρηνή θέση αρχίζει να στηρίζεται στους πήχεις και η λεκάνη κατεβαίνει (αρχίζουν να δουλεύουν οι κοιλιακοί μύες). Καλύτερος έλεγχος της κεφαλής. Το βρέφος 8 εβδομάδων σε πρηνή θέση στηρίζεται σε περιοχή οφαλού, στηρίζεται ακόμη στους πήχεις (δεν έχει ανοιχτή την παλάμη), μειώνεται η κάμψη στα ισχία.
    AddThis Social Bookmark Button
Περισσότερα...
 

Νεογνικά Αντανακλαστικά

Τα πρωτόγονα αντανακλαστικά ή αλλιώς νεογνικά αντανακλαστικά προέρχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτά τα αντανακλαστικά εξαφανίζονται ή αναστέλλονται με βάση την ηλικία του παιδιού. Η αναχαίτηση των αντανακλαστικών είναι συνδεδεμένη με την εκούσια κινητική ανάπτυξη. Αποτελούν δείκτη της υγείας του μωρού, καθώς έχουν σχέση με τον εγκέφαλο. Κάποια από αυτά είναι:
AddThis Social Bookmark Button
Περισσότερα...
 

Αντανακλαστικά θέσης

Τα αντανακλαστικά θέσης σχετίζονται με την αντίδραση σε μία αλλαγή στη θέση του σώματος. Αυτή η εξέταση μας βοηθάει να καταλάβουμε γρήγορα σε ποια κατάσταση της ανάπτυξης βρίσκεται το μωρό. Αυτές οι αντανακλαστικές θέσεις είναι εφτά:

 

  • VOJTA δοκιμή

 

AddThis Social Bookmark Button
Περισσότερα...
 

Συμπεράσματα Αξιολόγησης

   Με βάση την αξιολόγηση που έγινε από έναν παιδίατρο ή παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή, το μωρό κατατάσσεται σε μία από τις παρακάτω ομάδες:

 1η ομάδα: Φυσιολογικός κεντρικός συντονισμός.

2η ομάδα: Πολύ ελαφριά δυσλειτουργία του κεντρικού συντονισμού.

3η ομάδα: Μέτρια δυσλειτουργία του κεντρικού συντονισμού.

4η ομάδα: Βαριά δυσλειτουργία του κεντρικού συντονισμού.

5η ομάδα: Πολύ βαριά δυσλειτουργία του κεντρικού συντονισμού.

 

AddThis Social Bookmark Button
Περισσότερα...
 Ελενη Βλαχοπουλου

Η Ελένη Βλαχοπούλου εργάζεται ως παιδιατρική φυσικοθεραπεύτρια από το 2003.
Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Υγιειονομικής σχολής της Οστράβας και της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή επιμόρφωση στη σχολή VOJTA του Όλομουτς.
Στοιχεία επικοινωνίας:
mob. 6948 051 577
τηλ. 2317 777 998
info@vojta-method.gr
ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

ελένη βλαχοπουλου