Τι είναι η μέθοδος vojta

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η βάση λειτουργίας ολόκληρου του σώματος, καθώς σε αυτόν καταλήγουν όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται ο άνθρωπος, τα οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και από εκεί ρυθμίζεται η αντίδρασή μας. Σε αυτήν την αναντίρρητη θεωρία είναι βασισμένη η μέθοδος VOJTA. Πρόκειται για τη μέθοδο της σφαιρικής αντανακλαστικής κινητοποίησης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 45 χρόνια από τον Τσέχο καθηγητή παιδονευρολογίας Vaclav Vojta. Η εφαρμογή της στηρίζεται στην «εκμετάλλευση» του ρόλου του ανθρώπινου εγκεφάλου για την ενεργοποίηση και την κινητοποίηση όλων των τμημάτων του σώματος.

Μέσα από κλινικές έρευνες, ο Τσέχος καθηγητής κατάφερε να εντοπίσει στο σώμα σημεία-κλειδιά, τα οποία, όταν πιέζονται με έναν ειδικό τρόπο, ερεθίζονται και προκαλούν ακούσια κινητικότητα ταυτόχρονα σε όλο το σώμα. Η σφαιρική αυτή κινητική απάντηση στο σώμα είναι αντανακλαστική. Η εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ έχουμε συγκεκριμένες στάσεις, μας καθιστά ικανούς να πραγματοποιήσουμε κινήσεις με αρμονία, ενεργοποιώντας μυϊκές ομάδες που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζαν ναρκωμένες ή μπλοκαρισμένες.

Η θεραπεία VOJTA σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Θεωρείται από τις απόλυτα ασφαλείς μεθόδους. Μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά, που η κατάσταση της υγείας τους δεν επιτρέπει την κούραση, όπως π.χ. οι καρδιοπαθείς.  

AddThis Social Bookmark Button
 

Ελενη Βλαχοπουλου

Η Ελένη Βλαχοπούλου εργάζεται ως παιδιατρική φυσικοθεραπεύτρια από το 2003.
Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Υγιειονομικής σχολής της Οστράβας και της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή επιμόρφωση στη σχολή VOJTA του Όλομουτς.
Στοιχεία επικοινωνίας:
mob. 6948 051 577
τηλ. 2317 777 998
info@vojta-method.gr
ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

ελένη βλαχοπουλου