Πλεονεκτήματα της μεθόδου vojta

Όλοι σίγουρα θα αναρωτιέστε...και γιατί να προτιμήσω την μέθοδο VOJTA από κάποια άλλη φυσικοθεραπευτική μέθοδο;

Η μέθοδος VOJTA έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ' όλα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις. Δεν χάνουμε καθόλου χρόνο και έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Σε κάθε συνεδρία το παιδί δουλεύει 100%, δηλαδή με την συνεργασία του η χωρίς, το παιδί δουλεύει πάντα λόγο της αντανακλαστικής απάντησης. Αμέσως μετά την φυσικοθεραπεία βλέπουμε αλλαγές , προς τα φυσιολογικά πρότυπα, τα οποία το παιδί εκμεταλλεύεται μέσω παιχνιδιού.

 Θα προσπαθήσω να σας φέρω πιο κοντά σ' αυτή την καταπληκτική μέθοδο, περιγράφοντας την αποτελεσματικότητά της σε μερικές συγκεκριμένες καταστάσεις.

ΠΡΟΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ θεωρούνται όλα τα παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν πριν την 38 εβδομάδα της εγκυμοσύνης .Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών των παιδιών είναι η δυσχέρεια στην αναπνοή. Είναι γρήγορη, το διάφραγμα [βασικός αναπνευστικός μυς] βρίσκεται πολύ ψηλά. Την μέθοδο VOJTA μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως μετά την γέννηση του μωρού [αν το επιτρέπει η κατάστασή του]. Ακόμη και στην θερμοκοιτίδα. Προσέχουμε πολύ την ένταση και την δοσολογία της άσκησης. Παρατηρούμε το χρώμα του δέρματος (δεν θέλουμε να χλομιάζει), ποιότητα και ποσότητα της σίτισης (θέλουμε να βάζει βάρος).Ενεργοποιούμε το φυτικό νευρικό σύστημα και μέσω αυτού επηρεάζουμε την αναπνοή. Θα ήταν καλό όλα τα πρόωρα παιδιά να μπαίνουν προληπτικά σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

ΑΘΕΤΩΣΗ - Το παιδί είναι ασταθές, κάνει ακούσιες κινήσεις ,τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει ,δεν μπορεί να επικοινωνήσει, επειδή σε κάθε τέτοια προσπάθεια αυξάνεται η ακούσια κινητικότητα . Αυτά τα παιδιά είναι νοητικά υγιής. Μπορεί να έχουν πρόβλημα στην ακοή , έχουν προβλήματα σίτισης (δεν μπορούν να μασήσουν και να καταπιούν ).Η μέθοδος VOJTA βοηθάει στο να κοιμούνται τα παιδιά πιο ήσυχα ,να μασάνε και να καταπίνουνε την τροφή καλύτερα, και να μας ειδοποιούν για τουαλέτα.

Πλεονεκτήματα Vojta 3
Πλεονεκτήματα Vojta 3

Κορίτσι 7,5 μηνών, αθετωτική ανάπτυξη

Πλεονεκτήματα Vojta 3
Πλεονεκτήματα Vojta 4
Πλεονεκτήματα Vojta 4

Παιδιά με αθέτωση

Πλεονεκτήματα Vojta 4

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -Με την ενεργοποίηση του φυτικού νευρικού συστήματος (η οποία επιτυγχάνεται με σωστή πίεση της κατάλληλης ζώνης στον θώρακα),επιρεάζεται αντανακλαστικά η αναπνοή. Αυτό μας βοηθάει ειδικά στα μωράκια, τα οποία δεν μπορούν συνειδητά να συνεργαστούν μαζί μας. Με την ενεργοποίηση παρατηρούμε να γίνεται η αναπνοή πιο βαθιά , ο θώρακας ανεβοκατεβαίνει (θωρακική αναπνοή),ενεργοποιείται το διάφραγμα. Η εκκρίσεις αποκολλούνται και το παιδί αρχίζει να βήχει. Μ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε αναπνευστικές λοιμώξεις και βελτιώνουμε τον πνευμονικό αερισμό(σημαντικό στη κυστική ίνωση, στο πρωτοπαθές σύνδρομο δυσκινησίας των κροσσών).

ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ -Στην περίπτωση αυτή είναι προσβεβλημένο το ένα ημιμόριο του σώματος. Αν γίνει η αξιολόγησή της μέχρι το 4 μήνα της ζωής του μωρού, η πρόγνωση της θα είναι καλή. Το κεφάλι του παιδιού είναι γυρισμένο προς την υγιή πλευρά. Έτσι εμφανίζεται NEGLEKT ("ξεχνάει" την μεριά που πάσχει ) Επειδή με την VOJTA καταφέρνουμε σφαιρική κινητοποίηση ,μειώνουμε την πιθανότητα αυτού του φαινομένου. Τα παιδιά είναι νοητικά υγιής και γι' αυτό το λόγο και η κινητική τους ανάπτυξη γίνεται με ρυθμό ενός υγιή παιδιού, μόνο που αναπτύσσεται με παθολογικά πρότυπα στην κίνηση. Και σ' αυτό το σημείο ο ρόλος της VOJTA είναι η άμεση αντανακλαστική κινητοποίηση του παιδιού μες στα φυσιολογικά πρότυπα. 'Ενα απ' τα βασικά προβλήματα είναι και το πρόβλημα της όρασης (βλέπουν μόνο το μισό του οπτικού πεδίου ),και μπορούν να έχουν επιληπτικές κρίσεις. Με την μέθοδο VOJTA τα προβλήματα όρασης και η επιληψία στις περισσότερες περιπτώσεις εξαλείφονται!

Πλεονέκτημα Vojta 6
Πλεονέκτημα Vojta 6

Κοριτσάκι 4 μηνών, ενδεχόμενη ανάπτυξη της ημιπάρεσης αριστερά

Πλεονέκτημα Vojta 6
Πλεονέκτημα Vojta 7
Πλεονέκτημα Vojta 7
Το ίδιο κοριτσάκι
Πλεονέκτημα Vojta 7

ΥΠΟΤΟΝΙΑ - Ο μυϊκός τόνος είναι μειωμένος. Υπάρχουν διάφορες αιτίες ,όπως η κεντρική(εγκέφαλος ,νωτιαίος μυελός).η περιφερική (μυοπάθεια ,νευροπάθεια) ή και η δυο μαζί .Τα μωρά γενικά έχουν προβλήματα αναπνοής λόγο αδυναμίας (δεν μπορούν να κλάψουν δυνατά ,δεν μπορούν εύκολα να βήξουν).Δεν πολύ κινούνται, δεν κρατάνε καλά το κεφάλι και τον κορμό. Εμφανίζουν βραχύνσεις(π.χ. στους βοηθητικούς αναπνευστικούς μύες).Με την μέθοδο VOJTA επιτυγχάνεται η εξάλειψη των βραχύνσεων, όπως και η βελτίωση της αναπνοής και η αύξηση της δραστηριότητας και της δύναμης του ίδιου του παιδιού.

Πλεονέκτημα Vojta 8
Πλεονέκτημα Vojta 8
Αγόρι 3 μηνών, υποτονία
Πλεονέκτημα Vojta 8

ΔΙΣΧΙΔΗΣ ΡΑΧΗ - Σ' αυτά τα παιδιά το μεγάλο πρόβλημα είναι η αδυναμία ελέγχου σφιγκτήρων της ούρησης και της αφόδευσης. Τα κάτω άκρα είναι κρύα λόγο της κακής κυκλοφορίας. Η φυσικοθεραπεία με την μέθοδο VOJTA εδώ βοηθάει στο να πετύχουμε καλύτερο έλεγχο των σφιγκτήρων .Γι' αυτό το λόγο η συνεδρία γίνεται χωρίς πάνα, για να ελέγχουμε την ροή των ούρων. Ο στόχος είναι να αδειάσουμε την ουροδόχο κύστη όσο γίνεται περισσότερο. Δεν ξεχνάμε και την υποστήριξη της κυκλοφορίας των κάτω άκρων με την σωστή ενεργοποίηση.

Πλεονέκτημα Vojta 9
Πλεονέκτημα Vojta 9
Πλεονέκτημα Vojta 9
Πλεονέκτημα Vojta 10
Πλεονέκτημα Vojta 10
Πλεονέκτημα Vojta 10

ΥΠΕΡΤΟΝΙΑ -αυξημένος μυϊκός τόνος. Εδώ ο ρόλος της μεθόδου είναι η χαλάρωση της σπαστικότητας και η αποφυγή εμφάνισης διάφορων παραμορφώσεων .Την λύνουμε με εντελώς ασφαλή τρόπο, επειδή η κάθε κίνηση ,πού δημιουργείται ως απάντηση σε ερέθισμα, εκτελείται από το ίδιο το παιδί . Μ' αυτόν τον τρόπο είμαστε σίγουρη, ότι το παιδί δεν θα περάσει τα όρια του πόνου ,το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβεί με την παθητική διάταση και να τραυματιστεί ο μυς.

Πλεονέκτημα Vojta 11
Πλεονέκτημα Vojta 11
Aγοράκι 32 ημερών, υπερτονία
Πλεονέκτημα Vojta 11
Πλεονέκτημα Vojta 12
Πλεονέκτημα Vojta 12
Κοριτσάκι 31 ημερών, υπερτονία
Πλεονέκτημα Vojta 12

ΡΑΙΒΟΚΡΑΝΟ -Σπαστικό ραιβόκρανο χαρακτηρίζεται η ακούσια σύσπαση των μυών της περιοχής του αυχένα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό περιορισμό στις κινήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ενώ το κεφάλι βρίσκεται σε αφύσικη θέση.

Ο μυϊκός σπασμός μπορεί να είναι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, προς τα εμπρός, προς τα πίσω, στο πλάι. Οι κινήσεις μπορεί να είναι συνεχείς (σταθερές) ή με τινάγματα. Αποτέλεσμα αυτών των σπασμωδικών κινήσεων ή του τραυματισμού των νεύρων της περιοχής είναι οξύς πόνος και κακουχία. Με την φυσικοθεραπεία της VOJTA άμεσα χαλαρώνουμε τους μύες γύρω από τον αυχένα, (χωρίς να προκαλούμε πόνο στο παιδί),και αυτό οδηγεί στο να μην δημιουργηθεί σκολίωση προσώπου και της σπονδυλικής στήλης.

Πλεονέκτημα Vojta 13
Πλεονέκτημα Vojta 13
Πλεονέκτημα Vojta 13
Πλεονέκτημα Vojta 14
Πλεονέκτημα Vojta 14
Πλεονέκτημα Vojta 14
Πλεονέκτημα Vojta 15
Πλεονέκτημα Vojta 15
Πλεονέκτημα Vojta 15

ΜAIEYTIKH ΠΑΡΑΛΥΣΗ - κάκωση του βραχιονίου πλέγματος από υπερβολική έλξη επάνω στο πλέγμα κατά τον τοκετό. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το υπέρβαρο νεογνό, η δυσαναλογία κεφαλής-πυέλου, η ισχιακή προβολή, η ωμοδυστοκία και ο παρατεταμένος τοκετός. Η αποκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Το προσβεβλημένο χεράκι πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα ,τα νεύρα να διεγείρονται. Με την VOJTA και την σφαιρική αντανακλαστική απάντηση του σώματος προκαλούμε την λειτουργία του χεριού και ενεργοποίηση όλου του σώματος ως σύνολο σε όσο πιο εφικτό πρότυπο φυσιολογικής κίνησης.

Πλεονέκτημα Vojta 16
Πλεονέκτημα Vojta 16
Παιδί με μαιευτική παράλυση αριστερού χεριού
Πλεονέκτημα Vojta 16

ΣΚΟΛΙΩΣΗ -Παρέκκλιση της σπονδυλικής στήλης με επακόλουθη συστροφή των σπονδύλων και σχετική παραμόρφωση του θώρακα του πάσχοντος ατόμου. Τα αίτια της σ. μπορεί να είναι συγγενή (οστικές ανωμαλίες), ιδιοπαθή (άγνωστα), στατικά (λόγω διαφοράς στο μήκος των κάτω άκρων) ή να αποτελούν επακόλουθο νοσημάτων των οστών (φυματίωση ή νόσος του Ποτ, οστεομυελίτιδα, ραχίτιδα, οστεομαλακία και όγκοι), νοσημάτων των αρθρώσεων των σπονδύλων, παθήσεων των μυών που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη, νευρομυϊκών (που προσβάλλουν τα κινητικά νευρικά κύτταρα, όπως πολιομυελίτιδα). Η σκολίωση. μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα τμήματα της σπονδυλικής στήλης (αυχενικό, θωρακικό, οσφυϊκό, ιερό) με ποικίλης βαρύτητας αισθητικές και λειτουργικές βλάβες. Εκδηλώνεται συνήθως από την παιδική ηλικία. Η νηπιακή σκολίωση εκδηλώνεται συνήθως στην τρυφερή ηλικία των τριών ετών, ενώ η παιδική σκολίωση εκδηλώνεται από τα τρία έως τα δέκα έτη. Αν η σκολίωση είναι εφηβική, τότε εκδηλώνεται από τα δέκα έως τα δεκάξι έτη. Η νηπιακή σκολίωση είναι πιο συχνή σε αγόρια και μπορεί να συνυπάρχει με άλλες συγγενείς παθήσεις του οργανισμού (π.χ. συγγενές εξάρθρωμα του ισχίου). Η παιδική και η εφηβική σκολίωση προτιμά το «ασθενές» φύλο και μάλιστα στα κορίτσια συνήθως εκδηλώνεται με πιο βαριά μορφή από ό,τι στα αγόρια.

Πλεονέκτημα Vojta 17
Πλεονέκτημα Vojta 17
Πλεονέκτημα Vojta 17
Πλεονέκτημα Vojta 18
Πλεονέκτημα Vojta 18
Πλεονέκτημα Vojta 18
Πλεονέκτημα Vojta 19
Πλεονέκτημα Vojta 19
Πλεονέκτημα Vojta 19

Η φυσικοθεραπεία της σκολίωσης δεν είναι εύκολη, οι στόχοι μας είναι πολλοί, αλλά εμείς έχουμε ένα δυνατό όπλο στα χέρια μας. Την μέθοδο VOJTA! ΟΙ θέσεις που χρησιμοποιούνται κατά την φυσικοθεραπεία, (πρηνή, ύπτια, πλάγια, στα γόνατα) δεν επιβαρύνουν ποτέ την σπονδυλική στήλη. Η αντανακλαστική κινητοποίηση προκαλεί όλο το μυϊκό σύστημα για να δουλέψει κοντά στη φυσιολογία, με αποτέλεσμα να έχουμε συγχρόνως διάταση μυών εκεί που χρειάζεται και την ενδυνάμωση των ανταγωνιστών .Η φυσικοθεραπεία μας είναι η καλύτερη πρόληψη στο να μην δημιουργηθεί η σκολίωση ως δευτερεύων σύμπτωμα σε άλλες καταστάσεις (π.χ στην υπερτονία, υποτονία, ραιβόκρανο, μαιευτική παράλυση, ημιπληγία κτλ)

Βλέπετε ,ότι η δουλειά και η προσπάθειά μας δεν θα είναι εύκολη. Άλλες φορές θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια και κάποιες άλλες λιγότερα, αλλά με την μέθοδο VOJTA μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με σωστή και συστηματική δουλειά, με επιμονή και υπομονή, σωστή καθοδήγηση από τον φυσικοθεραπευτή σας και καλή του συνεργασία με εσάς, θα φέρει πολλά επιθυμητά αποτελέσματα. Το παιδί σας είναι το πολυτιμότερο δώρο, πού σας δόθηκε και μαζί, πιασμένοι χέρι με χέρι, θα το βοηθήσουμε να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Να ξέρετε, ότι το παιδί σας γίνεται και "δικό μου παιδί"!

Πλεονέκτημα Vojta 20
Πλεονέκτημα Vojta 20
Πλεονέκτημα Vojta 20

AddThis Social Bookmark Button
 

Ελενη Βλαχοπουλου

Η Ελένη Βλαχοπούλου εργάζεται ως παιδιατρική φυσικοθεραπεύτρια από το 2003.
Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Υγιειονομικής σχολής της Οστράβας και της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή επιμόρφωση στη σχολή VOJTA του Όλομουτς.
Στοιχεία επικοινωνίας:
mob. 6948 051 577
τηλ. 2317 777 998
info@vojta-method.gr
ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

ελένη βλαχοπουλου