Παρατήρηση εκούσιας κινητικής ανάπτυξης

  • 0-2 μηνών. Το μωρό επικοινωνεί με τους γονείς του μέσω της όσφρησης, της ακοής και του κλάματος. Καταλαβαίνει τις αλλαγές θερμοκρασίας και του φωτισμού. Τα άκρα του βρίσκονται σε κάμψη, έσω στροφή. Γενικά είναι δύσκολο να περιγράψουμε ακριβώς την κίνηση ενός νεογνού. Όταν βρίσκεται σε ύπτια θέση είναι νευρικό, ‘’τρομάζει’’’ (MORO αντανακλαστικό), είναι ασταθές. Σε πρηνή θέση δεν ελέγχει το κεφάλι (δεν μπορεί να το σηκώσει). Οι ώμοι του είναι ανασηκωμένοι, οι παλάμες των χεριών κλειστές. Η λεκάνη του είναι πιο ψηλά από το κεφάλι του. Τα ποδαράκια του στα ισχία είναι σε απαγωγή και κάμψη, όπως και σε κάμψη βρίσκονται τα γόνατά του. Ο κορμός του βρίσκεται σε πλάγια κάμψη. Με τα κάτω άκρα απλά κλωτσάει. Στις 4 εβδομάδες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα άκρα (ξεκινούν να δουλεύουν οι έξω στροφές). Στις 6-8 εβδομάδες βλέπουμε σε ύπτια θέση να τεντώνει χεράκι και ποδαράκι στη μεριά του προσώπου του (θέση ξιφομάχου). Σε πρηνή θέση αρχίζει να στηρίζεται στους πήχεις και η λεκάνη κατεβαίνει (αρχίζουν να δουλεύουν οι κοιλιακοί μύες). Καλύτερος έλεγχος της κεφαλής. Το βρέφος 8 εβδομάδων σε πρηνή θέση στηρίζεται σε περιοχή οφαλού, στηρίζεται ακόμη στους πήχεις (δεν έχει ανοιχτή την παλάμη), μειώνεται η κάμψη στα ισχία.

  • 3 μηνών. Το μωρό σας επικοινωνεί, είναι ήσυχο, όταν θέλει κάτι βγάζει σάλια. Σε πρηνή θέση στηρίζεται στους αγκώνες και η παλάμη του είναι ανοιχτή!!! Τα σημεία στήριξης σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Ο κορμός του είναι ίσιος (δουλεύουν όλοι οι μύες της πλάτης). Είναι σχηματισμένη λόρδωση -κύφωση-λόρδωση. Σε ύπτια θέση το μωρό σας κρατά το κεφάλι του ίσια, σηκώνει τα ποδαράκια του πάνω από το έδαφος σε θέση 900 και παίζει με τα χεράκια του. Ακόμη, όμως, δεν πιάνει αντικείμενα.  

  • 4,5 μηνών. Σε πρηνή θέση το παιδί σας μπορεί να στηριχτεί σε έναν αγκώνα και με το άλλο χέρι πιάνει παιχνιδάκια. Δεν το σηκώνει πάντα από το έδαφος. Το αντίθετο πόδι του λυγίζει. Στην ύπτια θέση το παιδί σας μπορεί να πιάσει το παιχνίδι και να το παίζει μπροστά στα μάτια του. Μπορεί να πιάσει παιχνίδι και με τα πόδια του. Με τα χεράκια του πιάνει την κοιλιά του.

  • 6 μηνών. Σε πρηνή θέση στηρίζεται σε τεντωμένα χέρια και ανοιχτές παλάμες (μπορεί και 5 μηνών). Αφήνει αυτή τη στήριξη, πέφτει στην κοιλιά και ‘’κολυμπάει’’. Αρχίζει η θωρακική αναπνοή (μέχρι τώρα η αναπνοή ήταν μόνο κοιλιακή). Μπορεί να έρθει και σε θέση τετραποδική (στα τέσσερα). Στους 5 μήνες αρχίζει η στροφή από ανάσκελα προς μπρούμυτα και ολοκληρώνεται στους 6 μήνες. Στην ύπτια θέση πιάνει παιχνίδια και παίζει μαζί τους. Στους 5 μήνες τα χεράκια του χαϊδεύουν τα ισχία, τα γεννητικά του όργανα, ενώ στους 6 μήνες πιάνουν τα γόνατα και γυρίζει από την πρήνη στην ύπτια θέση.

  • 7 μηνών. Γυρίζει και στις δύο πλευρές. Βάζει τα πόδια του στο στόμα. Αρχίζει να μετακινείται προς τα εμπρός σα να έρπεται. Στους 7,5 μήνες καταφέρνει πλάγιο κάθισμα και απ’ αυτό μπορεί είτε να καθίσει είτε να έρθει σε τετραποδική θέση.

  • 8 μηνών. Αρχίζει να μπουσουλάει.

  • 9 μηνών. Μπουσουλάει και αρχίζει να έρχεται σε όρθια θέση.

  • 10 μηνών. Κάνει πλάγια βήματα γύρω από τα έπιπλα με όλο το πέλμα.

 

  • 12 μηνών. Το βάδισμά του είναι ελεύθερο με όλο το πέλμα.
AddThis Social Bookmark Button
 

Ελενη Βλαχοπουλου

Η Ελένη Βλαχοπούλου εργάζεται ως παιδιατρική φυσικοθεραπεύτρια από το 2003.
Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Υγιειονομικής σχολής της Οστράβας και της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή επιμόρφωση στη σχολή VOJTA του Όλομουτς.
Στοιχεία επικοινωνίας:
mob. 6948 051 577
τηλ. 2317 777 998
info@vojta-method.gr
ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

ελένη βλαχοπουλου